Personporträtt Eva S

Personporträtt

Förkunnaren i trä - konstnären Eva Spångberg har gått ur tiden

1900-talets mest betydelsefulla kvinna inom Svenska Kyrkan föddes i Gimo 1923

  Konstnären Eva Spångberg har avlidit i Gamla Hjälmseryd i Småland 88 år gammal. Vid berättarkvällarna i Kvarnen i Gimo har hennes namn nämnts ett flertal gånger. Bland andra musikern Stig Adils Englund, som var klasskamrat med Eva, berättade att ”av den blyga och försynta Eva blev det en mycket framstående diakon och konstnär”. En annan berättare, Ingrid Söderlund, delgav publiken att Eva kände hennes familj i Gimo. ”Hördu Ingrid!” sa Eva. ”Om du ser att jag åstadkommer något bibliskt konstverk som föreställer en sjö så är det inte Genesarets sjö utan Gimodammen. Jag har sett Genesarets sjö två gånger men inte kommer jag ihåg hur den ser ut. Men Gimodammen glömmer jag aldrig! Vissa platser kan inte tas ifrån oss. Vi glömmer dem aldrig”.


   Eva föddes i Gimo 1923 och flyttade efter konfirmationen i Skäfthammars kyrka till Uppsala. Hon drabbades av polio och fick avbryta sin sjuksköterskeutbildning men studerade vidare och tog fil kand-examen 1949. Hon började med träsnideri i samband med studierna och 1950 fick hon lära sig mera om träsnideri på en snidarskola i Oberammergau. I början på 1960-talet flyttade Eva till Växjö och arbetade som lärare. Så småningom köpte hon gården Björkelund i Gamla Hjälmseryd där hon hade sin ateljé för träsnideri. Där byggde hon bland annat upp en modell av Jerusalems tempel, och hon tog emot tiotusentals besökare varje år.


   Eva var en mycket anlitad utsmyckare av kyrkor. Hon har exempelvis tillverkat en julkrubba i Uppsala domkyrka och en änglaskulptur i Skäfthammars kyrka. Hennes konstverk finns i totalt cirka 500 kyrkor i Sverige. Hon har också gett ut böcker och medverkat i radio- och TV-program.


   Eva Spångberg har fått ta emot många utmärkelser. Av Kyrkans Tidning blev hon år 2000 utsedd till 1900-talets mest betydelsefulla kvinna inom Svenska Kyrkan.


Yngve Vällstrand

Eva Spångberg gick i skolan i Gimo i början på 1930-talet.  Eva vid pilen.

Eva Spångbergs  änglaskulptur i Skäfthammars kyrka