Glöm inte bort styrelsemötet på lokalen Mån. 26/8 - 16.00
Berättarkafé i Knutmassomuséet 2010-01-20.
Elsy Reilander och Leif Johansson.
Livet på Stenhusgatan under 1940- och 1950 talen och etableringen av Reilanders Blomsterhandel.
Som vanligt var lokalen fylld 30 minuter före full tid.
Vid årets första berättarkväll den 20 januari 2010 deltog Elsy Reilander och Leif Johansson och berättade under rubriken "Vår uppväxt på Stenhusgatan på 1940-och 50-talen och etableringen av Reilanders blomsterhandel
på 1950-talet". Båda är uppväxta på Stenhusgatan, men Leif flyttade till Uppsala och har tillbringat sitt arbetsliv där. Elsy förblev Gimo trogen och har servat Gimoborna med blommor i 55 år.
Publiksuccé vid berättarkväll i Kvarnen i Gimo
Suget efter att höra om Gimos historia är mycket stort. Vid fjärde årets första berättarkväll blev lokalen snabbt fullsatt när Elsy Reilander och Leif Johansson delgav publiken ett intressant stycke Gimo-historia om Stenhusgatan och Reilanders blomsterhandel.
Kvällen inleddes med en allsång under Björn Carlssons ledning innan Elsy och Leif tog scenen i besittning.
De växte upp på Stenhusgatan på 1940- och 1950-talen. Leif berättade om de som bodde på gatan, bland andra den legendariske båtbyggaren John Tillman. Han blev också tidigt idrottsintresserad och ägnade sig åt bland annat ishockey, fotboll, tyngdlyftning och simhopp. Eftersom det var fattigt hade han inte råd med riktiga ishockeyrör utan fick tag i ett par som var så stora att han hade sina vanliga skor i skridskorna. Då han bodde nära Idrottsgårdens uterink kunde han åka skridskor till träningarna. Det gällde att hinna med att träna före kvällens nyheter som den legendariske vaktmästaren Kalle Kjellman, som bodde på Idrottsgården, skulle lyssna på. Då räckte nämligen inte strömmen till både radion och rinkens belysning och då släckte Kalle helt sonika ner ishockeybanans belysning. Ett trevligt minne från ishockeytiden var när den legendariske tränaren Åke ”Professorn” Lundström besökte Gimo och Leif fick hans klubba med autograf på. Då var jag stolt, berättade Leif.
Leif kom också att ägna sig mycket åt tyngdlyftning och simhopp. Han deltog vid simbadets eldfester och hoppade med facklor från 10 meter i mörkret . Andra höjdpunkter var när simstjärnorna Toivo Öhman, simhoppare, och Göran ”Rotborsten” Larsson, simmare, besökte Gimobadet. Leif köpte också en motorcykel av Elsy Reilanders man Artur som hade verkstad på Stenhusgatan. Problemet var att jag inte hade något körkort, berättade Leif. Jag hade också otur och fick böta vid två tillfällen. Det sved i skinnet att böta 60 kronor en gång och 30 kronor en annan gång, då lönen som springgrabb var liten, menade Leif, som efter uppväxtåren tillbringat sitt vuxna liv i Uppsala.
Elsy berättade också om människor och miljöer där hon växte upp på Stenhusgatan. På den tiden hade de som bodde där tid att besöka varandra och dricka en kopp kaffe utan särskild inbjudan. När någon var på väg ut med slaskhinken kom kanske någon annan från utedasset. Ett sådant möte resulterade ofta i en gemensam kopp kaffe. Elsy intresserade sig tidigt för simhopp och blev en mycket duktig hoppare under Lars Sjögrens och Willard Janssons ledning. Gimo Simsällskaps simhoppare hade också hoppuppvisningar med stor publik varje söndag vid simbadet på den tiden.
År 1955 flyttade Elsy från Stenhusgatan till en nybyggd villa vid vägen till Korsbron. Att hon då började med blomsterhandel var en speciell historia. Det var trädgårdsmästaren Borglin vid Gimo trädgård i närheten av Gimo Herrgård som hade fått för sig att Elsy borde börja sälja blommor. Han annonserade i Östhammars Tidning att Elsy skulle öppna blomsterhandel en viss dag utan att Elsy visste någonting. Plötsligt stod ett tiotal kunder utanför huset och ville köpa blommor, berättade Elsy. Då var det bara att sätta igång. Jag gick en 10-dagarskurs i Danmark och hade blommorna i källaren till att börja med. Efterhand införskaffades en liten kiosk och kommersen ökade. Så småningom byggde vi ut och har nu 120 kvadratmeter affär. Jag har också haft affär i Österbybruk i 14 år, berättade Elsy, som nu sysslat med blommor i 55 år. Dottern Anneli har arbetat tillsammans med Elsy i 40 år.
Både Elsy och Leif visade unika bilder ur sina fotoalbum vilket gjorde berättelserna än mer levande.
Yngve Vällstrand
Ordförande i Hembygdsföreningen: Anders Widén 0730285470
Stöd föreningens arbete genom medlemskap