2017

2017     

Gimospelen 1965

Fotbollslandslaget på Idrottsgården i Gimo 1992







Zlatan  på Idrottsgården

2004

Göran Willis K-spanar vid Idrottsgården i Gimo

T.v. Boken om Sveriges-idrottsplatser

     Göran Willis har arbetat med K-spaning i många år. Han har producerat olika  TV-program på detta ämne (K-märkt) tillsammans med Staffan Bengtsson och fotografen Hans-Åke Lerin. Det har blivit ett hundratal 5-minutersprogram och ett tiotal halvtimmesprogram.  Han har också skrivit flera böcker på detta tema bl a K-spaning från ovan-Sverige för 50 år sedan och hur landet ligger idag. Den senaste heter IDROTTSPLATSEN I VÅRA HJÄRTAN, som han skrivit tillsammans med Ronald (Rolle) Åman och Mats Tallkvist. 

Den senaste boken om idrottsplatser är en av anledningarna till att Göran kom till Kvarnen och berättade.

Idrottsgården i Gimo är en av de 300 idrottsplatser som beskrivs i boken. När Göran och Ronald besökte Gimo tog de kontakt med Yngve Vällstrand som skrivit boken Gimospelen i friidrott - en klassiker i svensk friidrottshistoria tillsammans med Lars Wikfeldt.

   Göran hade aldrig besökt dessa tävlingar i Gimo men hade som ung samlat på sig en bok med urklipp från tidningarnas reportage från Gimospelen (som kallades Lilla SM i friidrott). 

Yngve inledde kvällen med att berätta lite om Gimospelen innan Björn Carlsson sjöng ett par låtar.

                       

Till vänster Gimospelen på 1950-talet. Överst hoppar Arne Åhman tresteg och på undre bilden tävlar Dan Waern (3:a från höger) på 1 500 meter

Göran Willis fotograferar den gamla längdhopps-plankan på Idrotts-gården i Gimo.

Nore, en trogen besökare!

Björn Carlsson på munspel

Efter Björn Carlssons musikunderhållning var det dags för Göran Willis att berätta om sitt arbete med de olika K-märkt-projekten. Han utgick från fem stycken av sina K-märkt-program som finns att hämta från SVT Play och www.oppetarkiv.se.

De som visades i Kvarnen var ”K-märkt läktare”, ”K-märkt gamla biografer”, ”K-märkt Sweden is a nice place”, ”K-märkt en frisersalong i Karlstad” och ”K-märkta ord turist”. Göran berättade mycket informativt om människor, platser och föremål som hade varit av intresse i samband med inspelningarna av dessa program.


För att öppna "Turist":   https://www.oppetarkiv.se/video/1409802/k-markta-ord

Längre ned på den sidan finns "alla" hans program i den här serigen.

Vällstrand informerar om att den siste av de fem eldsjälarna bakom Gimospelen, Rune Larsson, nu gått bort under hösten.

Han var 400 meters löpare och mottagare av Svenska Dagbladets bragdmedalj.

Mer om Rune Larsson på nyhetssidan.


Göran Willis signerar böcker efter berättarkvällen i Kvarnen                 Här visas tidningsurklipp med fakta från den tiden 


Text: Yngve Vällstrand  Bilder: Anders Forsberg, Yngve Vällstrand, privat