Rune Eklund

2006-12-13

Folkligt, festligt och fullsatt är passande ord för att beskriva Luciadagens begivenhet i Gimo. Då hade nämligen ”Gimo Förr – berättarkafé på Kvarnen” den första av sex träffar denna vinter. Kvällens gäst var Gimo-kännaren, musikanten m.m. Rune Eklund sekunderad av kvällens värd Tage Robertsson. Som arrangörer står Gimo hembygdsförening, Olands hembygdsgille och Knutmassoföreningen vars ordförande Kenneth Karlsson hälsade välkommen.


Rune Eklund född 1927 fängslade åhörarna med sin minnesgodhet och slagfärdighet. Uppväxt vid tegelbruket, blev han elektriker. Efter de första åren som lärling och anställd på Korsnäs elverkstad skaffade han sig behörighet och anställdes vid Sandvik i Gimo. En lång rad personligheter ur Gimos historia passerade revy och den ena anekdoten från vardags-, yrkes- och musiklivet avlöste den andra och lockade till många skratt. 

Med fader Sigfrids och farbror Hennings hjälp fick publiken ta del av Gimo-historia från ända tillbaka till kammarherre Reuterskjölds och den fruktade disponenten Brundins tid. Då när brukets hammarsmedja och masugn ännu var i gång och den frispråkige bara hade att packa och flytta dan efter han råkat säga ett ord för mycket. ”Jag vet inte om det ligger i släkten”, kommenterade Eklund.


En period satt Eklund med i Simsällskapets styrelse med många av upptågen kring den årliga Eldfesten på sitt samvete. ”Du var inte med och simmade?” undrade Robertsson. ”Nej, jag tvättar mig hemma jag”, svarade Eklund.


För de flesta är Eklund dock känd som musiker. Dragspelet var hans första instrument vilket snart kompletterades av klarinetten. ”Nu fick jag en ton” utropade Eklund glatt på sin första lektion hos Ingvar Öhlund i Vattensta. ”Det där var ingen ton – det var ett tjut!” fick han till svar. Eklund kom med åren att spela i en lång rad konstellationer på de flesta av traktens estrader. Bland annat blev han en av initiativtagarna till Gimo Big Band. Musikerkollegan Lill-Bengt Erixon som lärde sig sina första låtar av Eklund fanns bland åhörarna. Han bidrog själv med en anekdot inkluderande en tredje kollega, Österby-profilen Hasse Gille.

En särskild eloge ville Eklund tilldela Ernst ”Musik-Pelle” Pettersson. Han var en inflyttad smålänning som blev hängiven ledare för hornmusiken i Gimo och lärare och inpiratör för ett par generationer Gimo-blåsare. ”Hans filosofi var att alla skulle vara med och jag tror aldrig att han fick något riktigt tack för det han gjorde” sa Eklund.


I pausen visades ett nyproducerat bildspel om Gimo gjort av Roger Berglund och Sven-Olov Carlsson. Det ska visas för de allt flera besökare som hittar till den vackra Kvarnen med sitt unika Knutmassomuseum i Brukgatan i Gimo.

Den uppsluppna och trivsamma kvällen bevisar att intresset för den traditionella berättarkonsten lever kvar i dataåldern. Berättarkafeet har kommit till med stöd av fyra sponsorer och kommer att inträffa sex onsdagskvällar i vinter fram till 7 mars. Sponsorer är Sandvik Coromant, Gimo IF Vandrarhem, Lyktan Gimo och Föreningen Inga och Erhard Wikfeldts minne. Owe Marsh bidrog till trivseln med sitt dragspel.


Kenneth Karlsson avslutade med att uppmana publiken att komma i god tid nästa gång onsdag 10 januari, då Åke Höglund är gäst. Då kommer det mesta att handla om Knutmasso. Kvällarna dokumenteras för att ges ut i tryck.


Gunnel Furuland 

Programvärdar:  Kenneth Olofsson Gimo hembygdsförening och  Kenneth Karlsson Knutmassoföreningen